InBev mag Anheuser-Busch overnemen
Foto: rr
De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev heeft vrijdag van de Amerikaanse concurrentie-autoriteiten groen licht gekregen voor de overname van de Amerikaanse biergigant Anheuser-Busch (AB). In ruil moet de brouwer uit Leuven de productie, verkoop en distributie van zijn Canadese Labatt-bieren in de VS van de hand doen. Dat melden InBev en het Amerikaans ministerie van Justitie vrijdag.
Beide partijen bereikten hierover een overeenkomst, waarna de overname afgerond kan worden. InBev moet grosso modo de rechten van Labatt op de Amerikaanse markt verkopen om de deal met AB rond te krijgen.

Eerder op de week gaven de aandeelhouders van AB groen licht voor de overname. Vrijdag meldde zender CNBC dat InBev de overname volgende week zou afronden. De brouwer zelf zegt dat de operatie voor het jaareinde afgerond moet zijn.

Concreet vraagt de Amerikaanse concurrentiewaakhond drie zaken. De Canadese dochter van InBev, Labatt, moet een exclusieve licentie verlenen aan een onafhankelijke derde speler voor het op de markt brengen, verdelen en verkopen van Labatt-bieren voor consumptie in de VS.

Het gaat voornamelijk om de merken Labatt Blue en Labatt Blue Light. Die licentie geldt ook voor het brouwen van die bieren in de VS en Canada indien exclusief bestemd voor de Amerikaanse markt.

InBev moet ten tweede aan die licentiehouder de activa en aandelen verkopen van de Amerikaanse dochter die Labatt in de VS op de markt brengt.

Ten slotte mag de Canadese dochter nog gedurende drie jaar de bieren brouwen en leveren aan de licentiehouder. De acties volgen onmiddellijk na de verwerving van AB.

InBev betaalt 52 miljard dollar (32,7 miljard euro) voor de producent van Budweiser. Met de overname van Labatt in 1995 deed het toenmalige Interbrew zijn eerste grote buitenlandse overname.