Het Wereldvoedselprogramma (WFP) is vrijdag gestart met de verspreiding van voedsel in gebied dat gecontroleerd wordt door de rebellen in het oosten van Congo. Het is de eerste keer dat dit gebeurt sinds eind oktober, kondigde het VN-agentschap aan.
'Het is de eerste verspreiding van voedsel' sinds eind oktober in de zone, die gecontroleerd wordt door de rebellen van de afvallige generaal Laurent Nkunda, verklaarde Richard Verbeeck, verantwoordelijke van het WFP in Kinshasa.

De verdeling richt zich op 12.000 vluchtelingen, onder wie 6.000 in Rutshuru en 6.000 in Kiwanja, twee dorpen op zo'n tachtig kilometer ten noorden van Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu. De distributie is vrijdag gestart en zal vier dagen duren.

Een konvooi van tien vrachtwagens, goed voor 15 dagen voeding per vluchteling, is vrijdagochtend zonder problemen en onder escorte van de Monuc gearriveerd in Rutshuru, een belangrijk administratief centrum dat sinds eind oktober gecontroleerd wordt door de rebellen, zei Marcus Prior, woordvoerder van het WFP.