Aanklager Strafhof richt pijlen op rebellen Darfur
Luis Moreno Ocampo Foto: ap
Aanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationale Strafhof in Den Haag wil rebellen vervolgen die in september 2007 betrokken waren bij een aanval op soldaten van de Afrikaanse vredesmacht in de Sudanese regio Darfour. Volgende week dient hij arrestatieverzoeken in, verklaarde hij vrijdag.
Het is voor het eerst dat de aanklager zijn pijlen richt op de rebellen in Darfour. Hij heeft al aangekondigd de Sudanese president Omar al-Bashir en een van diens ministers te willen vervolgen, evenals de leider van de door de regering gesteunde Arabische janjaweed-militie.

Moreno-Ocampo zei dat zijn derde onderzoek in Sudan een rebellenaanval op een kamp van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Haskanita betreft. Bij die aanval, op 29 september 2007, kwamen tien soldaten van de AU om het leven. Eén wordt nog vermist.

Protest

Al-Bashir is het eerste regerende staatshoofd dat door de aanklagers bij het Strafhof als verdachte van oorlogsmisdaden is aangemerkt. Het hof moet nog beslissen over een aanhoudingsbevel dat de aanklager heeft aangevraagd.

De Afrikaanse Unie en de Arabische Liga willen dat de zaak tegen Al-Bashir wordt opgeschort, omdat een aanhoudingsbevel de situatie in Darfour verder zou compliceren.

Oost-Congo

Moreno-Ocampo zei vrijdag ook een onderzoek te zijn begonnen naar het geweld in Oost-Congo. In dat conflict gaan alle partijen zich te buiten aan gruweldaden, zei hij.