De Duitse autobouwer Opel heeft aan de Duitse bondsregering en vier deelstaatregeringen gevraagd zich financieel borg te stellen voor het bedrijf. Dat zegt topman Hans Demant vrijdag aan de online editie van de Duitse zakenkrant Handelsblatt. De dochter van het noodlijdende Amerikaanse General Motors bevestigt inmiddels de steunoproep indien de situatie dat vereist.
Demant richt zijn vraag voor steun aan Berlijn en aan de deelstaten waar de autobouwer vestigingen heeft: Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Turingen en Hessen. De borgstelling moet de financiering van het bedrijf veilig stellen.

Volgens het Duitse persagentschap DPA vraagt Opel de overheden zich garant te stellen voor 200 miljoen euro. Volgens Handelsblatt zou de regering van Hessen overwegen om zich borg te stellen voor 500 miljoen euro indien nodig.

De steun die Opel aanvraagt zal noodzakelijk zijn indien de financiële situatie van moederhuis GM verergert, aldus Demant, want dat kan gevolgen hebben op het productgamma en de productontwikkeling in Duitsland.

GM waarschuwde afgelopen week nog voor een mogelijk faillissement tegen midden volgend jaar, indien de Amerikaanse overheid niet met steun over de brug komt. Maandag vroeg Opel al steun aan de regering van kanselier Angela Merkel.

Vorige week beloofde de Duitse regering dat er voor nieuwe auto's gedurende een of twee jaar geen taks zou moeten betaald worden. Die vrijstelling werd dinsdagavond in het parlement echter geplafonneerd op een duur van zes maanden.

Door de crisis zijn al duizenden Opel-werknemers technisch werkloos.