België maakt 4,2 miljoen vrij voor VN-missie in Congo
Charles Michel Foto: rr
De ministerraad heeft vrijdag beslist om nog dit jaar 4,2 miljoen euro vrij te maken om deel te nemen aan de versterking van de Monuc, de VN-missie in het oosten van Congo. Dat verklaarde minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, op de persconferentie na de ministerraad. De middelen waren voorzien voor 2009.
De regering bevestigde vrijdag nog de bijdrage van 3 miljoen aan het wereldvoedselprogramma (PAM) van de Verenigde Naties, dat voedselhulp verdeelt in Oost-Congo. Daarnaast wordt nog 2 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire noodhulp.

Charles Michel wees op het belang van de hulp aan de vluchtelingen in het door oorlogen geteisterde Oost-Congo. Er zijn vandaag volgens hem 2,5 miljoen vluchtelingen. Dat komt overeen met een kwart van de Belgische bevolking, aldus nog de minister.

C-130

De minister van Defensie, Pieter De Crem (CD&V), kondigde vrijdag aan dat het leger vier C-130 transportvliegtuigen in Oost-Congo heeft gestationeerd. Zijn woordvoerder moest dat even later tegenspreken: in Congo is er één operationele C-130 beschikbaar is. Een tweede toestel komt binnenkort terug naar België.

Premier Yves Leterme zei tijdens de ministerraad nog dat hij het verschil tussen de bedragen voor hulp voor Oost-Congo en de bedragen die vrijgemaakt worden om de financiële sector te helpen, 'confronterend' vindt.