De meerderheidsfracties in het Vlaams Parlement (SP.A, CD&V en Open VLD) moeten zich volgende week buigen over Leerzorg, de controversiële hervorming van het buitengewoon onderwijs. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist.
Op die manier wordt een definitieve beslissing verder uitgesteld. Het is nu aan de parlementsleden om de hervorming al dan niet groen licht te geven, en daarna desgevallend opnieuw ter goedkeuring aan de regering voor te leggen.

Met Leerzorg wil de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), het buitengewoon onderwijs fundamenteel hervormen. Maar door de tegenstand van vakbonden en onderwijskoepels verloopt die hervorming heel moeizaam. Ook de politieke steun van de andere coalitiepartijen voor Leerzorg is niet groot.

Het grootste argument om Leerzorg niet uit te voeren, is dat er meer kinderen met een handicap of stoornis naar gewone scholen zouden komen, zonder dat die scholen daar voldoende zijn op voorzien.

Minister Vandenbroucke wil Leerzorg, al is het in aangepaste versie, nog voor de Vlaamse verkiezingen van juni 2009 in gang zetten.