De beleggersvereniging Dolor vraagt de gerechtelijke ontbinding van de Fortis-holding - niet van de bank - in de hoop dat de aandeelhouders zo al enigszins kunnen worden vergoed. Dolor overweegt daarnaast de ingebrekestelling van de Belgische regering. Dat zei voorzitter Hendrik Boonen vrijdag voor de start van twee informatievergaderingen in Antwerpen.
Dolor verwacht in Antwerpen enkele honderden mensen. De vereniging licht de geïnteresseerden in over de stand van zaken, over stappen die mogelijk nog volgen en over de manier waarop wordt gewerkt. Boonen benadrukte dat Dolor er daarbij over waakt het geheim van het onderzoek niet te schaden. Hij roept mensen op hun stem te laten horen.

Dolor kondigde op de informatievergaderingen ook aan dat er een online toepassing komt waar gedupeerden via de website hun claim kunnen opstellen en zo ook op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen in het dossier. De beleggersvereniging zal ook aanwezig zijn op de aandeelhoudersvergadering van 1 en 2 december.

Boonen benadrukt nog dat wie zich wil aansluiten bij de klacht met een burgerlijke partijstelling, dat kan voor 250 euro. De advocaten die aan het dossier werken, doen dat tegen kostprijs en in ruil voor een vergoeding van 10 procent bij een mogelijke winst.

'Wij beschuldigen niemand', benadrukt Boonen, 'en dit is geen aanval op Fortis, BNP Paribas of het personeel. Maar we vinden dat de verantwoordelijken ook vervolgd en bestraft moeten worden, zodat de aandeelhouders ook een schadevergoeding ontvangen. Hoe meer mensen zich bij ons aansluiten, hoe groter het draagvlak. Zo zal de regering het dossier minder makkelijk onder de mat kunnen schuiven, want we vrezen dat dat de bedoeling zou kunnen zijn.'

Naast Fortis buigt Dolor zich ook over Dexia. In het licht van de recente ontwikkelingen in dat dossier is de vereniging vragende partij voor het schorsen van het aandeel tot er meer duidelijkheid is.

De beleggersvereniging ontving de voorbije drie maanden duizenden vragen en reacties over Fortis en diende in het dossier in oktober al klacht in bij de rechtbank. Ze mengde zich eerder al in de dossiers rond Lernout & Hauspie en SpaarSelect.