'Tarieven Jetair en Ryanair niet transparant'
NO CREDIT Foto: © NO CREDIT
Op de websites van Jetair en Ryanair zijn inbreuken vastgesteld op de Europese Verordening rond de transparantie van vliegtuigtickets. De Economische Inspectie zal een grootschalig onderzoek voeren naar alle websites die vliegtuigtickets aanbieden in België, meldt minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne.
Jetair en Ryanair rekenen op hun respectieve websites verschillende supplementen (zoals een annulatieverzekering, maaltijd aan boord, prioriteit bij check-in) automatisch bij de eindprijs (het zogenaamde opt-out-systeem), terwijl, volgens de nieuwe regels, de consument zelf zijn supplementen moet aankruisen (opt-in). Ze plegen daarmee een inbreuk op de Europese Verordening die van kracht is sinds 1 november 2008.

Van Quickenborne, die een onderzoek liet uitvoeren naar de vier meest bezochte internetsites van vliegtuigmaatschappijen in België (naast de sites van Jetair en Ryanair, ook die van Brussels Airlines en Thomas Cook), eist nu dat de websites zich houden aan de nieuwe regels en heeft daarvoor stappen ondernomen.

De Economische Inspectie zal tegelijk een grootschalig onderzoek voeren naar alle websites die vliegtuigtickets aanbieden in België.

'Indien men blijft volharden in de boosheid zal het niet bij een waarschuwing blijven', zegt de minister. 'Er zijn nu duidelijke regels die in samenspraak met alle lidstaten werden vastgelegd. Het is tijd om deze regels na te leven. De consument verdient transparantie bij het boeken van een vliegreis.'