De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Russische president Dmitri Medvedev vrijdag opgeroepen zijn dreiging raketten op te stellen in de enclave Kaliningrad niet uit te voeren.
Medvedev schoof de verantwoordelijkheid echter door naar de Verenigde Staten en stelde 'eenzijdige acties' te willen vermijden.

'Ik heb president Medvedev laten weten hoe bezorgd wij zijn om die verklaringen en dat er in geen enkele enclave raketten mogen worden geplaatst, zolang we niet gediscussieerd hebben over een pan-Europese veiligheid', verklaarde de president van Frankrijk, dat momenteel voorzitter is van de Europese Unie, tijdens een persconferentie op de top tussen de Europese Unie en Rusland in het Zuid-Franse Nice.

De Russische president verklaarde op 5 november namelijk dat Rusland Iskander-raketten zou opstellen in Kaliningrad, een Russische enclave die grenst aan EU-lidstaten, als tegengewicht voor het geplande Amerikaanse raketschild op Pools en Tsjechisch grondgebied.

Medvedev beloofde vrijdag evenwel niets aan Sarkozy, hoewel die laatste zijn voorstel bevestigde om te praten over een nieuw veiligheidspact in Europa. Rusland is dat idee dat Rusland genegen. Sarkozy stelde al een datum voorop: 'misschien midden 2009, in het kader van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa'.

De Russische president meent dat 'voor de ondertekening van een globaal akkoord over de Europese veiligheid, we moeten afzien van eenzijdige maatregelen'.

Drie maanden na het conflict in Georgië stelde Sarkozy overigens dat Rusland 'het belangrijkste' van zijn beloftes over de terugtrekking uit de voormalige Sovjetrepubliek is nagekomen, maar vroeg Medvedev toch nog om 'vooruitgang'.

Rusland is bereid verder te praten over de Kaukasus, zei president Medvedev. 'Rusland erkent de territoriale integriteit van Georgië, rekening houdend met het feit dat het de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië erkend heeft', luidde het.

Over de financiële crisis en de G20-top in Washington die vrijdag start, verklaarden beide staatsleiders dat hun standpunten 'erg dicht bij elkaar liggen'. Beiden willen een grondige hervorming van de internationale financiële instellingen.