De federale staatsschuld is eind oktober gestegen tot 305,95 miljard euro. Dat blijkt vrijdag uit een mededeling van de federale overheidsdienst Financiën. Een maand eerder was dat 295,36 miljard euro.
Concreet gaat het om 305,33 miljard euro aan schuld uitgegeven of overgenomen door de federale staat en 614,62 miljoen euro aan schuld van bepaalde instellingen waarvoor de federale staat tussenkomt in de financiële lasten.

De nettoschuld van de federale overheid, gelijk aan debrutoschuld verminderd met de financiële beleggingen en effecten in eigen bezit, bedroeg 295,07 miljard euro. Dat is een vermeerdering met 5,32 miljard ten opzichte van de vorige maand.

Eind oktober vertegenwoordigde de schuld op halflange en lange termijn 80,6 procent van het uitstaande bedrag van de schuld uitgegeven of overgenomen door de federale staat, ten opzichte van 85,7 procent eind oktober 2007.

De thesaurie wijst erop dat de schuld van maand tot maand vrij sterk kan evolueren. De maandelijkse evolutie is niet altijd de weerspiegeling van de globale jaarlijkse evolutie, zo luidt het.