Voetbalwereld neemt afscheid van Régis Genaux
Foto: belga
In Luik is vrijdag afscheid genomen van oud-voetballer Régis Genaux. De gewezen Rode Duivel overleed vorige week zaterdag op 35-jarige leeftijd aan een longembolie.
De kerk van Beaufays was veel te klein voor de ruim 500 rouwenden die Genaux een laatste groet kwamen brengen. Onder de aanwezigen bevonden zich ook tal van bekenden als Philippe Léonard, Michaël Goossens, Ali Lukunku en Jean-François de Sart. De voormalige rechtsachter van Standard laat een vrouw en twee kinderen na.

Genaux werd op 31 augustus 1973 in Charleroi geboren. In maart 1991 debuteerde hij op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal van Standard. Met Philippe Léonard en Michael Goossens vormde hij er "de drie musketiers". In 1993 won hij met Standard de Beker van België. In 1993 en 1995 werd hij met de Luikse club vicekampioen. In 1996 verliet Genaux Standard voor het Engelse Coventry, dat hij al snel voor Udinese inruilde. In Italië bleef hij vijf jaar. Het seizoen 2001-2002 was Genaux opnieuw bij Standard aan de slag, waarna hij terugkeerde naar Udinese. Daar zette hij in 2003 op 29-jarige leeftijd, geplaagd door blessures, een punt achter zijn carrière.

Genaux werd 27 keer geselecteerd voor de Rode duivels en verzamelde 21 caps. Hij verdedigde de nationale kleuren voor het eerst op 16 februari 1992, als 18-jarige, in een vriendschappelijk wedstrijd tegen Tunesië en voor het laatst op 26 april 2000 in een oefenduel tegen Noorwegen.

Na zijn spelersloopbaan werd hij jeugdtrainer bij Verviers. Eind 2006 kreeg hij zijn kans als hoofdtrainer bij derdeklasser Seraing, waar hij in april van dit jaar ontslagen werd. De voorbije maanden werkte hij als voetbalanalist voor Belgacom TV.