Federer uitgeschakeld in groepsfase Masters
Federer neemt afscheid Foto: afp
Voor de eerste keer in zijn carrière heeft Roger Federer zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de ATP Masters Cup. Tegen de Brit Andy Murray kwam het nummer twee net de kort, waardoor de Fransman Gilles Simon verrassend bij de laatste vier zit.
Simon (ATP 9), die aan het toernooi mocht deelnemen door het forfait van nummer één Rafael Nadal, won vrijdag in Shanghai zijn derde en laatste groepsduel van de Tsjechische invaller Radek Stepanek (ATP 27), met 6-1 en 6-4. De 23-jarige Fransman moest vervolgens afwachten of Federer zijn wedstrijd ook kon winnen, want in dat geval eindigde het avontuur van Simon in de groepsfase.

Maar Murray (ATP 4) - die al zeker was van een plaats in de halve finales maar nog niet zeker van groepswinst - speelde het fair en vocht meer dan drie uur tegen Federer. De Zwitser won de eerste set met 6-4, maar moest in de volgende twee nipt de duimen leggen: 7-6(3) en 7-5. Federer, die in zijn eerste wedstrijd verloor van Simon maar daarna won van Stepanek, had eerder deze week aangegeven dat hij zich niet te best voelde en moest ook tijdens zijn laatste wedstrijd verzorgd worden aan de rug.

'Ik geef nooit op wanneer ik op het terrein ben gewandeld. Maar mijn lichaam deed pijn', aldus een geslagen Federer. 'Normaal kan ik zonder problemen drie sets aan, maar jammergenoeg was het vandaag te moeilijk.'

'Een overwinning tegen Roger Federer betekent bijna zoveel als de Masters Cup winnen', zei een lyrische Murray na zijn overwinning. 'Hij is de beste speler allertijden en hij speelt nog steeds fantastisch. Ik weet dat ik morgen moe zal zijn van deze wedstrijd, maar het betekende veel voor mij om deze match te kunnen winnen.'

Voor Federer is het de eerste keer in zeven deelnames dat hij de groepsfase van de Masters niet overleeft. Hij won het toernooi al vier keer: in 2003, 2004, 2006 en 2007.

Vanaf morgen beginnen in Shangaï de halve finales. Murray neemt het daarin op tegen de Rus Nikolay Davydenko (ATP 5), terwijl Gilles Simon de Serviër Novak Djokovic (ATP 3) treft.

Uitslagen enkel:

Rode groep:
Gilles Simon (Fra) - Radek Stepanek (Tsj) 6-1, 6-4
Andy Murray (GBr) - Roger Federer (Zwi) 4-6, 7-6 (7/3), 7/5