Vader van achtergelaten baby Kessel-Lo is overleden
De Chiroleidster dumpte haar baby in het materiaalhok (links) van de Chiro.Koen Merens
Foto: © Koen Merens
De vader van de baby die zondag gevonden werd in de Chiro-lokalen van Kessel-Lo, is bekend. De man is overleden. Over de doodsoorzaak is niets geweten. Dat meldt de VRT op gezag van een goede bron. De moeder (21) van het kind is weer op vrije voeten.
Over de doodsoorzaak en de leeftijd van de man is geen informatie verstrekt, aldus de VRT. Mogelijk is zijn overlijden een verklaring voor het drama dat zich heeft afgespeeld in Kessel-Lo.

Daar werd zondag in een materiaalhok van de Chiro een dode baby gevonden. De 21-jarige moeder werd dinsdagmiddag aangehouden. Bij haar ondervraging door de politie en de onderzoeksrechter bekende ze dat ze haar zwangerschap verborgen had gehouden en alleen, op haar kamer, was bevallen.

Tijdens of kort na de bevalling zou de baby, een meisje, overleden zijn. Nadien verstopte de jonge moeder het in een materiaalhok van de plaatselijke Chiro, met de bedoeling het later te begraven.

De 21-jarige vrouw is vrijdag door de Leuvense raadkamer in vrijheid gesteld. Het Leuvense parket gaat niet in beroep tegen de beslissing. Het meisje moet zich wel laten opnemen om psychologische begeleiding te volgen. Omdat ze noch tijdens haar zwangerschap, noch tijdens of na de bevalling hulp had gevraagd, was ze door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor schuldig verzuim. Ze werd aangehouden. Vrijdagvoormiddag vroegen haar advocaten haar vrij te laten. Ze argumenteerden dat de vrouw professionele hulp nodig had en dat er nergens in het dossier aanwijzingen zijn van enig kwaad opzet.

'Schaamte en angst'

Het meisje verborg haar zwangerschap maandenlang voor haar familie en omgeving en beviel alleen op haar kamer. Volgens haar advocaten deed ze dat uit schaamte en angst. 'Ze had het gevoel helemaal alleen te zijn en aan niemand hulp te kunnen vragen', zegt meester Isabelle Coolens. 'Waarom ze zich zo voelde, is nog helemaal niet duidelijk. Ze heeft het nu ook moeilijk om te praten over wat er gebeurd is, ze voelt enkel leegte en wanhoop.'

Wel staat vast dat het meisje haar kind geen kwaad wou doen. 'Ze was van plan het kind te houden', gaat meester Michiel Van Kelecom verder. 'Ze had ook al een naam gekozen. Pas na de bevalling zou ze haar ouders op de hoogte brengen, maar dat is misgelopen.'

'Professionele hulp nodig'

'Het was een zeer zware bevalling en het kind is tijdens de bevalling of kort nadien overleden. Hoe dat precies gebeurd is, weten we nog niet. Er zijn nog geen definitieve resultaten van de autopsie. Wel zijn er nergens in het dossier aanwijzingen van enig kwaad opzet. Het is ook niet duidelijk of zij tijdens de bevalling in staat was om hulp te zoeken of te vragen.'

Mede daarom vinden beide advocaten dat hun cliënte in de gevangenis niet op haar plaats is. 'Ze heeft professionele hulp nodig en ze vraagt daar zelf ook om. Dit wordt voor haar een lang en moeilijk verwerkingsproces', zegt meester Coolens.