Hillary Clinton genoemd als minister van Buitenlandse Zaken
Foto: epa
De Amerikaanse senator Hillary Clinton is een van de kandidaten op wie aankomend president Barack Obama zijn oog heeft laten vallen voor de post van minister van Buitenlandse Zaken. Dit hebben twee bronnen binnen het team van Obama gezegd aan televisiezender NBC.
De echtgenote van ex-president Bill Clinton heeft met Obama fel gestreden om de Democratische kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Clinton moest uiteindelijk het onderspit delven, maar sprak nadien luid en duidelijk haar steun uit voor Obama. Haar aanhangers hebben er echter nog altijd moeite mee dat Obama haar passeerde bij zijn keuze van ’running mate’.

De 61-jarige Clinton, die senatrice is voor de staat New York, heeft uiteraard ervaring als first lady van de VS (1993-2001) en is lid van de commissie Defensie van de Senaat.

Naast Clinton wordt senator John Kerry genoemd als kanshebber voor de functie. Kerry verloor in 2004 de presidentsverkiezingen van George Bush. Ook de namen van de Republikeinse senator Chuck Hagel en de Democratische gouverneur van New Mexico en voormalig VN-ambassadeur, Bill Richardson, worden in dit verband genoemd.

Buiten Rahm Emanuel, die secretaris-generaal van het Witte Huis wordt, heeft Obama nog niemand voor zijn toekomstige regering benoemd. De regering treedt op 20 januari in functie.