Eurozone officieel in recessie
Onder andere de autosector is een van de grote slachtoffers van de recessie Foto: belga
De eurozone is officieel in recessie. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie deze middag publiceerde.
De vijftien landen die de euro als gemeenschappelijke munt hanteren en zo de eurozone vormen, zijn nu formeel in recessie. Na een inkrimping met 0,2 procent in het tweede kwartaal, bleek zonet dat de omvang van de gezamenlijke economie tijdens het derde kwartaal met eenzelfde percentage verminderde.

Twee opeenvolgende kwartalen met een ‘negatieve groei’ zoals economen een inkrimping noemen, vormen de officiële definitie van een recessie.

Achter het algemene plaatje gaat vooral de inkrimping van de Duitse economie schuil. Het land is goed voor eenderde van de economie van de eurozone en maakte gisteren al bekend dat het in recessie is. Vandaag bleek dat ook Italië – de derde grootste economie van de zone – dat lot beschoren is met een krimp van een half procentpunt in het derde kwartaal.

Ierland is al sinds het tweede kwartaal in recessie omdat de economie daar ook tijdens het eerste kwartaal al kromp. Voor het derde kwartaal publiceerde Ierland nog geen cijfers.

Ook in Frankrijk en Spanje verminderde de omvang van de economie, maar omdat het tweede kwartaal in die landen nog een groei te zien gaf, is er daar nog geen sprake van een recessie.

Buiten de eurozone zijn Estland en Litouwen al in recessie, terwijl Groot-Brittannië en Hongarije nu hun eerste kwartaal met inkrimpende economie achter de rug hebben.