Dexia wil een kostenbesparing van 15 procent doordrukken, waarvan een belangrijk deel al in 2009. Daarnaast gaat de bank op termijn een aantal internationale activiteiten afstoten.
Het programma wordt nog uitgewerkt maar een eerste deel, goed voor 300 miljoen euro besparingen, ligt al vast. 'De vakbonden zullen te gepasten tijde ingelicht en geraadpleegd worden', schrijft Dexia in het persbericht.

Dexia gaat zich voortaan opnieuw toeleggen op 'zijn kernclienteel', wat betekent dat de bankgroep zich zal terugplooiten in zijn 'belangrijkste markten' en 'welbepaalde geografische regio's'.

Dat betekent dat Dexia een aantal internationale activiteiten gaat afstoten. Welke dat zijn, staat niet in het persbericht en zal wellicht later op de dag bekend gemaakt worden.

Om het risicoprofiel van de groep te verlagen zet Dexia bijvoorbeeld de eigen tradingactiviteiten stop. Andere maatregelen: credit spread portfolio en obligatieportefeuille van de publieke sector worden afgebouwd; de limieten inzake value-at-risk worden verminderd.

Het directiecomité wordt grondig herschikt. Het aandeel leden wordt gehalveerd naar vijf. Er komen drie nieuwe leden bij, waaronder één Belg: Stefaan Decreane de huidige ceo van Dexia Bank België.