Om het stijgend aantal crematies het hoofd te bieden, worden de komende jaren meerdere crematoria bijgebouwd, onder meer in Kortrijk, Aalst en in de buurt van Leuven.
Dat meldt het christelijk weekblad Tertio vrijdag. Jaarlijks overlijden er in België ongeveer 105.000 mensen. In 1979 waren er 5.287 crematies. Dat is vijf procent van alle overledenen. In 2007 steeg dat aantal tot 45.663 of bijna 50 procent.

'Jaarlijks stijgt het aantal crematies, maar in Brussel zien we een status-quo. De hoofdstad had altijd een hoog aantal crematies en vermoedelijk is in de steden met 70 tot 75 procent crematies het hoogtepunt bereikt. In Wallonië zitten we nog maar aan 30 procent, in Vlaanderen aan 55 procent van alle overledenen', zegt Kris Coenegrachts, directeur van het crematorium Westlede in Lochristi.

'De crematoria kunnen die groei niet aan. In Lochristi waren vorig jaar 7.700 crematies. De plechtigheden werden door ruim 250.000 bezoekers bijgewoond. Dat is te veel voor dat gebouw. Indien het nieuwe crematorium in Aalst al bestond, hadden wij dat probleem niet. In Oost-Vlaanderen streven we naar een totale capaciteit van 10.000 crematies per jaar: 5.000 in Lochristi, 2.500 in Sint-Niklaas en 2.500 in Aalst', aldus Coenegrachts.

Ook de crematoria in andere provincies hebben hun maximale capaciteit bereikt. Daarom vatten binnenkort de bouwwerken van nieuwe crematoria aan in Kortrijk en in de buurt van Leuven, zodat mensen in een straal van 20 kilometer een crematorium in hun buurt hebben. Ook het nieuwe crematorium van Frasnes-lez-Anvaing nabij Ronse voorziet daarom in Nederlandstalige plechtigheden. Op termijn krijgen vermoedelijk ook de provincies Limburg en Antwerpen een extra crematorium, maar daarover bestaan nog geen concrete plannen, aldus Tertio.