Dexia boekt recordverlies van 1,5 miljard euro
Foto: © DIDIER JOURET
Door bijkomende afschrijvingen door de kredietcrisis boekte Dexia in het derde kwartaal een recordverlies van 1,5 miljard euro. Dat is bijna dubbel zoveel als de gemiddelde verwachting van de analisten. Zonder de kredietcrisis was Dexia uitgekomen op een 'stabiele' groepswinst van 647 miljoen euro.
Het verlies in het voorbije kwartaal is grotendeels toe te schrijven aan de 2,2 miljard extra afschrijvingen voor de kredietcrisis. Daarvan is 460 miljoen euro toe te schrijven aan extra provisies bij dochter FSA (waarvan de verzekeringsactiviteiten nu verkocht worden) en 1,7 miljard euro aan 'andere krediet- en markteffecten'.

Zo werd Dexia's obligatieportefeuille getroffen door de verslechtering van de kredietwaardigheid van een aantal banken die in zware problemen zijn gekomen. Totale kostplaatje: 741 miljoen euro, die als volgt wordt uitgesplitst:

- 482 miljoen euro is toe te schrijven aan het faillissement van zakenbank Lehman Brothers,
- 188 miljoen euro aan de IJslandse banken
- en 63 miljoen euro aan Washington Mutual.

Bovendien besliste Dexia om uit voorzorg nu al een extra provisie aan te leggen van 320 miljoen euro voor eventuele nieuwe tegenvallers in de kredietportefeuille, die voor een belangrijk deel is blootgesteld aan de noodlijdende financiële sector.

Daarbovenop komen de verliezen op de tradingportefeuille in de marktenzalen bedragen in totaal 304 miljoen euro. Dit verlies is volgens Dexia te wijten aan de 'nooit eerder geziene woelige marktsituatie'. Dexia benadrukt hier wel dat het nog geen gebruik gemaakt heeft van de versoepeling van de IAS-waarderingsregels voor financiële activa. Dat wordt het voorbehouden voor het vierde kwartaal.

Kapitaalverhoging

De solvabiliteitsratio verbeterde het afgelopen kwartaal van 11,4 procent tot 14,5 procent. Dat is volledig te danken aan de kapitaalverhoging van 6,4 miljard euro waarop onder meer ingetekend werd door de Franse en Belgische overheden.

Rekening houdend met de verkoop van de verzekeringsactiviteiten van FSA aan Assured Garanty en de staatsgarantie die Dexia wist te bekomen voor de financiële producten die in FSA blijven, wordt de proforma Tier 1-ratio (kernvermogen uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen) geraamd op 11 procent.

Voor het vierde kwartaal verwacht Dexia dat de cijfers negatief zullen beïnvloed worden door de financiële crisis, die ook de voorbije maanden zorgde voor 'ontregelde financiële markten'.

Daarnaast zullen de resultaten beïnvloed worden door de hogere fundingkosten, het begin van de afbouw van bepaalde activiteiten en aanvullende herstructureringskosten.