Veiling Antwerpse Elephant Parade levert 477.900 euro op
Foto: belga
De veiling van de Antwerpse Elephant Parade heeft donderdagavond 477.900 euro opgeleverd. De 61 kunstig beschilderde olifanten verpulveren daarmee het bedrag dat vorig jaar in Rotterdam werd opgehaald met bijna het dubbele. Toen lag er voor 48 kunstdieren 248.000 euro in de kassa.
De twee topolifanten van de veiling in de Zoo van Antwerpen waren de met Italiaanse glasssteentjes bezette 'Electra' van de Antwerpse kunstenaar Franck van Herck en 'Trompe Cousue' van George de Decker uit Asse, een olifant met een buitenlaag in lood. Zij leverden respectievelijk 27.000 en 32.000 euro op.

Organisator Patrik Mertens was na afloop van de veiling erg tevreden. Niet alleen werd het record van Rotterdam verbroken, hij kan ook bijna een half miljoen euro schenken aan een olifantenziekenhuis in Thailand, het goede doel van de veiling.

De olifanten stonden wekenlang opgesteld op verschillende plaatsen in de stad. Het grote publiek kon ze van dichtbij bekijken, en het vandalisme bleef beperkt. Vorige week was er wel een incident met de olifant 'The Real One', die in het Willemdok werd gekieperd. De kunstenares maakte op het laatste moment nog een kleine versie van haar werk, dat verkocht werd voor 7.000 euro.

De verwachte publiekstrekker, S.O.S. van Avi Kenan, stelde teleur en ging voor slechts 15.000 euro de deur uit. Het werk van het kunstenaarscollectief rond acteur Axel Daeseleire leverde 6.000 euro op.

In de zaal zaten naast de artiesten heel wat mensen uit het Antwerpse bedrijfsleven. De avond werd aan elkaar gepraat door VRT-gezicht Saartje Vandendriessche. Veilingmeester van dienst was de bekende vakman Mon Bernaerts.