Nieuwe slag voor formatie
Minister Keulen (Open VLD) beslist de burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen. Daarmee zit de oranje-blauwe formatiepoging nog iets dieper in het slop.
‘Wij begrijpen niet dat in de 21ste eeuw een burgemeester die democratisch verkozen is door een overgrote meerderheid van zijn bevolking, niet wordt benoemd. Dit helpt de verzoening tussen de gemeenschappen zeker niet vooruit.’

Eric Libert, secretaris-generaal van het FDF, reageert bijzonder ontstemd op de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen om de drie waarnemende FDF-burgemeesters Arnold d’Oreye de Lantremange (Kraainem), Damien Thiéry (Linkebeek) en François van Hoobrouck d’Aspre (Wezembeek-Oppem) niet te benoemen.

Volgens Keulen was die benoeming onmogelijk geworden omdat de drie zich weerspannig opstelden en bij herhaling de wet overtraden door oproepingsbrieven voor de verkiezingen in het Frans te versturen.

‘Het is onaanvaardbaar dat een burgemeester voorop loopt bij het overtreden van de wet, vindt hij. ‘Een burgemeester dient respect op te brengen voor de voogdij-overheid en voor al de inwoners van zijn gemeente. Ik zie een burgemeester als een burgervader die mensen verenigt en verzoent, en niet als onruststoker.’

Keulen besliste het advies van gouverneur van Vlaams-Brabant Lode De Witte over de randburgemeesters te volgen. Alleen burgemeester van Sint-Genesius-Rode Myriam Delacroix-Rolin (CDH) wordt benoemd. Ook zij stuurde vorig jaar oproepingsbrieven in het Frans, maar volgde bij de federale verkiezingen van dit jaar wel de regels, wat haar in FDF-ogen tot een verraadster maakte. Keulen besliste daarop om haar overtreding door de vinger te zien. Ook de OCMW-voorzitters van de zes faciliteitengemeenten zijn benoemd.

De minister stuurt nu een brief aan de gemeenteraden van Kraainem, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode met de vraag om een andere kandidaat voor te dragen die een meerderheid achter zich kan krijgen. Vraag is of de Franstalige meerderheid in die gemeenten bereid is een andere kandidaat voor te dragen. Zolang er geen andere burgemeester is genoemd, kunnen de drie nog waarnemend burgemeester blijven.

De beslissing van Keulen maakt het de federale regeringsonderhandelaars nog moeilijker. De Franstaligen FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft bij herhaling geeist dat hij niet over een staatshervorming wil onderhandelen zolang de burgemeesters niet zijn benoemd.

Die formatie zit nu al diep in het slop. Gisteren nog ging senaatsvoorzitter Armand De Decker uit de bocht met zijn voorstel op de RTBF-radio om een ‘nationaal college van de dialoog’ in het leven te roepen dat drie regeringen lang zou meegaan. Daarin zouden politieke zwaargewichten een uitweg zoeken uit de communautaire impasse.

Tegelijk lanceerde hij een aanval op het kartel CD&V/N-VA, die hij de schuld gaf voor de politieke crisis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig