'Niet mijn taak om te onderhandelen'
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is niet van plan zelf een initiatief te nemen om tussen de gemeenschappen een dialoog over een staatshervorming te organiseren. Peeters zei in het Vlaams parlement dat het niet zijn taak is op het federale niveau mee onderhandelingen te voeren.
De federale regeringsvorming zit in het slop omdat Vlamingen en Franstaligen het niet eens raken over een staatshervorming. De voorzitters van Kamer en Senaat en de koning hebben intussen al verschillende partijen hierover gepolst.

Peeters is niet van plan zelf een initiatief te nemen, antwoordde hij op vragen van Jürgen Verstrepen (LDD) en Filip Dewinter (Vlaams Belang).

'De onderhandelaars die bij de formatie betrokken zijn, kennen het Vlaams regeerakkoord en de resoluties zeer goed. Het is niet aan de minister-president om mee te onderhandelen', zei hij.

Peeters wees er op dat hij geen uitnodiging heeft gekregen en zei dat hij als beleefde man zeker niet ongevraagd bij de koning zal verschijnen.

De minister-president herhaalde dat een staatshervorming 'essentieel is'. 'Eens het federaal regeerakkoord er is, zullen we dat beoordelen en kunnen we hier het debat voeren', zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig