BRUSSEL - Er is nog helemaal niets afgesproken over de modaliteiten van de dialoog die tot stand moet komen. Dat zegt kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) in een reactie op de verklaringen van senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). Volgens Van Rompuy deed De Decker die verklaringen in 'hoogst persoonlijke naam'. Ondertussen zijn zowel CD&V als N-VA 'not amused' met de uitlatingen.
Net zoals dat met zijn verkenningsopdracht gebeurde, had Van Rompuy zich voorgenomen de missie die hij en De Decker zondag van de koning kregen, uiterst discreet uit te voeren. Dat was buiten De Decker gerekend. De senaatsvoorzitter gaf woensdagmorgen al meteen meer tekst en uitleg tijdens een interview op de RTBF-radio.

Demarche is 'ongezien'

De demarche van De Decker zorgt voor tandengeknars bij het kartel CD&V/N-VA. Van Rompuy liet via zijn woordvoerder weten dat de senaatsvoorzitter in eigen naam heeft gesproken en dat er over de modaliteiten van de dialoog nog geen afspraken zijn gemaakt.

Straffere taal valt te horen bij N-VA, die in een mededeling vaststelt dat De Decker al van de allereerste dag uit zijn rol valt. 'Het is ongezien dat iemand die is belast met een opdracht die absolute discretie en terughoudendheid vereist, nauwelijks twaalf uur nadat hij zijn opdracht heeft gekregen, uitgebreid commentaar geeft aan de pers.

'De Decker stelde kartel in vraag'

'Bovendien leek het er in eerste instantie erg op dat De Decker het kartel CD&V/N-VA in vraag stelde, een opmerking die hij later evenwel weer introk, maar die desalniettemin de nodige vragen oproept', luidt het nog in de mededeling.

De N-VA stelt ook vast dat De Decker nu al conclusies trekt uit een dialoog waarvan het kartel nog niet heeft beslist of het eraan deelneemt. De partij herhaalt dat er garanties moeten komen inzake een staatshervorming. Zoniet komt er wat hen betreft geen regering.

'De ondoordachte verklaringen van de Senaatsvoorzitter staan in schril contrast met het optreden van de kamervoorzitter en dragen helaas niet bij tot een sfeer van respect en vertrouwen die nochtans noodzakelijk is', besluit de mededeling van N-VA.

De Vlaamse christendemocraten stuurden zelf geen persmededeling de wereld in, maar lieten wel duidelijk weten zich achter de mening van hun kartelpartner te scharen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig