De Franstalige socialisten blijven eisen dat alle Franstalige partijen de koppen bij elkaar steken en zich buigen over de toekomst van het land. De MR herhaalt dan weer dat de prioriteit nu uitgaat naar de dialoog die de Kamer- en Senaatsvoorzitters op gang moeten brengen.
Armand De Decker en Herman Van Rompuy moeten de koning in de loop van volgende week laten weten hoe ze de dialoog over een 'evenwichtige, verdere uitbouw van onze instellingen en de versterking van de cohesie tussen de gemeenschappen' gestalte willen geven.

De Decker had het woensdag over een nationaal college van dialoog dat een staatshervorming moet uitwerken, maar liet ook weten dat er nog sprake is van andere structuren.

MR zegt nu eerst de voorstellen van De Decker en Van Rompuy te willen afwachten. Pas nadien volgt eventueel een nieuwe vergadering met alle Franstalige partijen, luidt het woensdag.

Op het RTBF-tv-journaal benadrukte PS-voorzitter Elio Di Rupo dat het belangrijk is dat de Franstaligen niet in gespreide slagorde optreden, vooral nu de Vlamingen volgens hem front vormen. Daarom moeten de vier Franstalige formaties eerst samen vergaderen, meent hij.

Wat de dialoog betreft die de parlementsvoorzitters moeten opzetten herhaalde Di Rupo dat hij zich constructief opstelt, maar niet wil zetelen in een orgaan dat bijdraagt tot de destructie van het land. 'Eerst moet het vertrouwen hersteld worden', zei hij.

Armand De Decker verklaarde tijdens het RTBF-interview dat een staatshervorming zonder de socialisten daar in te kennen, moeilijk is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig