'Kartel CD&V/N-VA is probleem op zich'
BRUSSEL - De voorzitters van Kamer en Senaat Herman Van Rompuy en Armand De Decker, die van de koning de opdracht hebben gekregen om voort te zoeken naar steun voor een staatshervorming, willen een 'nationaal College van dialoog' op poten zetten, bestaande uit 'koninklijke commissarissen'. Dat heeft Senaatsvoorzitter De Decker woensdagochtend verklaard op de RTBF. Hij meent ook dat de moeilijke periode die het land doormaakt toe te schrijven is aan 'het bestaan van het kartel CD&V/N-VA'.
Het zou maar gaan om één van de initiatieven in het kader van het opstarten van de dialoog. Er is sprake van nog andere 'structuren'.

Volgens De Decker zouden de belangrijkste politici van het land in het College zetelen. Doel van het college is om zich te buigen over de toekomst van België.

Er moet volgens De Decker gewerkt worden rond de christendemocratische, liberale, socialistische en groene politieke families die beschikken over een tweederde meerderheid. 'In dit stadium zullen de liberalen, de groenen, cdH en CD&V deelnemen en ik hoop ook op de socialistische partijen want men kan geen staatshervorming voorstellen zonder dat de mening van de socialisten gehoord is. Dat is evident', aldus De Decker.

'De agenda van het College zal vastgelegd worden door de leden zelf en door de toekomstige regering', klonk het nog.

De MR-politicus benadrukte nog dat de opdracht die hem door de koning is toevertrouwd onafhankelijk verloopt van de oranje-blauwe regeringsvorming. 'De aanpassing van de instellingen is een oefening die jaren zal duren', verduidelijkt De Decker. Mogelijk zal het College drie regeringen lang actief blijven.

Volgens De Decker zal er een regering zijn voor het einde van het jaar. Hij meent ook dat de moeilijke periode die het land doormaakt toe te schrijven is aan 'het bestaan van het kartel CD&V/N-VA'.

'Dat is een probleem op zich dat zal worden opgelost', klonk het nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in