Gezocht: vrouwelijke heftruckchauffeurs
Foto: rr
Bij de VDAB in de haven van Gent en in Maldegem studeren deze week 18 vrouwen af die een opleiding kregen als heftruckchauffeur. ,,In de logistieke sector zijn maar 10 procent vrouwen tewerkgesteld", zegt sectorconsulent Aldo Martin van het Sociaal Fonds voor Goederenvervoer.

Daarom startte het Fonds in 2003 met de campagne ,,Pakkende Jobs voor Stapelgekke Dames", met als boodschap dat vrouwen zeker passen in een zogezegd mannelijke werkomgeving. Zeven vrouwen hebben na een opleiding in Halle-Vilvoorde al een job gevonden orderpicker, heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur. Eén is al doorgestroomd naar een leidinggevende functie, zegt Martin.

Onlangs startte een nieuwe lichting vrouwen aan de opleiding in Gent en in Maldegem. ,,Dit zijn alle drie knelpuntenberoepen. Dat wil zeggen dat er meer vraag is bij de bedrijven dan aanbod van de werkzoekende populatie. Een gat in de markt dus, op voorwaarde dat je afstapt van het vooroordeel dat het een mannenjob is".

Het sociaal fonds voor het goederenvervoer organiseert de opleidingen in samenwerking met de VDAB. De opleiding duurt vijf weken en er is geen voorkennis vereist, behalve basiskennis Nederlands en rekenen. Mannelijke spierkracht is ook niet nodig, stelt Martin gerust. ,,De tijd dat je een potige vent moest zijn om zaken uit een magazijn te halen, is dankzij de technische vooruitgang definitief voorbij".