AMSTERDAM - De Amsterdamse hoogleraar Cees Hamelink wil niet langer persoonlijk adviseur van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan zijn. De communicatiedeskundige en mensenrechtenactivist is het er niet mee eens dat de VN in Tunesië een conferentie beleggen over de communicatiemaatschappij.
Hamelink werd vier jaar geleden door de VN aangetrokken als adviseur en mede-organisator van Wereldtop over de Informatiesamenleving. Die begon twee jaar geleden in Genève en wordt deze week in Tunis afgesloten en gaat vooral over de digitale kloof tussen de rijke en de arme landen.

,,Persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting zijn essentieel voor de uitwisseling van informatie'', zegt Hamelink in de Volkskrant. ,,Als je uitgerekend deze bijeenkomst houdt in een land dat de mensenrechten zo flagrant schendt, neem je het thema niet serieus.''

Volgens Amnesty International zijn er in Tunesië honderden politieke gevangen en wordt er gemarteld. Van persvrijheid is geen sprake. ,,Je kunt niet je een leven lang inzetten voor de mensenrechten en als het erop aankomt de andere kant opkijken'', aldus Hamelink.