Franse regering verlengt noodtoestand
Foto: ap
PARIJS - De Franse regering heeft de noodtoestand die is afgekondigd in verband met de rellen van de afgelopen weken met drie maanden verlengd. Daarvoor is een wetsontwerp goedgekeurd, zo is officieel bekendgemaakt
De huidige noodtoestand, die op 8 november werd afgekondigd, verstrijkt op 20 november.

De regering zegt overigens wel dat het geweld zijn einde lijkt te naderen. Afgelopen nacht deden zich opnieuw minder geweldsincidenten voor dan in de voorgaande nacht. Tegen 4 uur vanorgen waren 271 wagens in brand gestoken in vergelijking met 315 de nacht ervoor. Deze nacht werden 112 personen aangehouden, tegenover 161 vorige nacht.

In Toulouse werd brand gesticht in een basisschool en in Straatsburg werden auto’s in brand gestoken. In Grenoble raakten twee politiemannen gewond toen in een brandende vuilnisbak een gasfles ontplofte. Elders in de stad raakten ook drie agenten gewond. In Faches-Thumesnil en in Halluin in het noorden van het land werden respectievelijk een sporthal en een school in brand gestoken.

De Europese Commissie kondigde aan snel 50 miljoen euro vrij te maken om Franrkijk te helpen de gevolgen van de rellen op te lossen. De schade werd tot nu toe al op enkele 200 miljoen euro geschat.