Geweld in Iraakse steden breidt uit
Fallujah Foto: afp
Terwijl het Amerikaanse leger meldt dat het offensief in Fallujah is afgelopen, breiden de onlusten in andere Iraakse steden steeds verder uit. Vandaag waren onder andere de steden Baiji, Mosoel, Hilla, Iskandarija, Tikrit en Kirkuk het toneel van geweld.

In de buurt van de stad al-Musajjib ontdekte de politie aan de oever van de Eufraat de lijken van tien Iraakse soldaten, die allen waren onthoofd. Een arts in het plaatselijke ziekenhuis zei dat de doden geïdentifieerd konden worden omdat zij identiteitspapieren bij zich droegen.

De stad Baiji, 200 kilometer ten noorden van Bagdad, werd bestookt door helikopters en tanks van de Amerikaanse bezettingstroepen. Doelwit was volgens een woordvoerder van het leger een gebouw ,,waar zich vele rebellen hadden verschanst". In Baiji is, als in diverse andere Iraakse steden, sedert enkele dagen een uitgaansverbod van kracht.

In Haswa, ten zuiden van Bagdad, eiste een vuurgevecht tussen met de VS collaborerende troepen en opstandelingen drie doden en zeven gewonden onder de veiligheidstroepen. Getuigen meldden dat de Amerikaanse soldaten bij de schietpartij twee burgers, een man en een vrouw, doodden en twee van hun gezinsleden verwondden.

In Mosoel, 370 kilometer ten noorden van Bagdad, is de Iraakse Nationale Garde begonnen met de controle over de stad te heroveren, nadat de stad -de op twee na grootste van Irak- donderdag volledig in handen van de opstandelingen was gevallen. In de namiddag vonden zware gevechten met automatische wapens en raketten plaats in de wijk Zanjili, in het centrum van de stad. Amerikaanse tanks en gepantserde voertuigen zijn er opnieuw met patrouilles begonnen.

31 Amerikaanse militairen gesneuveld in Fallujah

Het offensief tegen de soennitische rebellen in Fallujah heeft tot dusverre aan 31 Amerikaanse en zes Iraakse militairen het leven gekost. Het aantal gewonden zou "ergens hoog in de tweehonderd" liggen. Eerder hebben Amerikaanse legerwoordvoerders gezegd dat onder de rebellen in Fallujah meer dan 1.200 doden zijn gevallen.

Gisteren had de door de VS benoemde interimpremier Iyad Allawi aangekondigd dat, nu de slag om Fallujah zo goed als beëindigd is, Mosoel als volgende stad aan de beurt zou zijn om er "de orde te herstellen".

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig