PARIJS - Volgens Leïla Chahid, de Palestijnse vertegenwoordiger in Frankrijk, is het "best mogelijk" dat de Palestijnse president Yasser Arafat is gestorven aan de gevolgen van een vergiftiging door de Israëli's. Chahid deed die uitspraak tijdens een interview op de privé-radiozender Europe 1.

"Het is best mogelijk dat ze hem hebben vergiftigd, gezien ze dat al hebben gedaan met anderen. Ik kan echter niet zeggen dat er medische bewijzen zijn", aldus Chahid.

 

"De dokters hebben het niet ontkend. Er zijn geen bewijzen van bepaalde gifstoffen, maar er zijn gifstoffen die je niet kan opsporen in het bloed van zieken", zo klonk het nog. "Dit zal een punt blijven in de legende van president Arafat", besloot Chahid. Er zou geen sprake zijn van een nieuw medisch communiqué. "Het dossier is in handen van de familie en we respecteren de Franse wet", zo klonk het.

 

Ze benadrukte dat de these van vergiftiging voor de Palestijnen "niet enkel een gerucht is. Het is een diepe, erg logische overtuiging". "Sinds de komst van (Ariel) Sharon heeft Israël geprobeerd zich van Arafat te verlossen", aldus nog Chahid.

 

De vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit bij de VN, Nasser al-Widwa, die ook een neef is van Arafat, liet zaterdag in een interview met een Turkse krant ook blijken dat hij de Israëli's van vergiftiging verdenkt.


De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, stelde op CNN dat er "geen aanwijsbare reden is voor de snelle achteruitgang van Arafats gezondheidstoestand". Hij wijst de mogelijkheid van een vergiftiging af en sluit ook elke vorm van kanker uit.


Leïla Chahid stelde in het interview met Europe 1 nog dat de verkiezingen voor de nieuwe president van de Palestijnse Autoriteit "niet kunnen plaatsvinden onder militaire bezetting". De verkiezingen zouden nog voor 9 januari plaatsvinden, maar Chahid benadrukte dat vandaag "alle Palestijnse gebieden zijn bezet door het Israëlische leger". Volgens Chahid is het nodig dat het leger zich terugtrekt om de verkiezingen te laten plaatsvinden. "Ook in Oost-Jeruzalem, want dat is Palestijns gebied", aldus nog Chahid.


"We vragen de EU en de VS om internationale waarnemers om te verzekeren dat de stembusgang democratisch en transparant verloopt. Zoniet gaan de verkiezingen niet door", zo klonk het nog.

Ze stelde ook nog dat Fatah-leider Marwan Barghouti, die in een Israëlische gevangenis een levenslange celstraf uitzit, "elk recht heeft zich kandidaat te stellen".

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig