Vlaams Blok wordt Vlaams Belang
Foto: rr
ANTWERPEN - Zondagvoormiddag heeft de partijraad van het Vlaams Blok de partij ontbonden en een nieuwe partij opgericht. Op een daarop aansluitend congres maakte de partijtop van het Vlaams Blok de nieuwe naam bekend: Vlaams Belang.
Op het congres werd zwaar uitgehaald naar de uitspraak van het Hof van Cassatie, waardoor de partij volgens de kopstukken niets anders kon dan zich te ontbinden en een nieuwe partij op te richten. ,,Terwijl men in Nederland de vrije meningsuiting vermoordt met kogels, vermoordt men in België de vrije meningsuiting met vonnissen en arresten van de rechtbank. Maar ik weiger te aanvaarden dat het Vlaams Blok een racistische partij zou zijn geweest", zette Filip Dewinter de toon.

Interim-voorzitter Frank Vanhecke zei dat het Vlaams Blok met verbitterdheid wordt ontbonden. ,,Wij veranderen van naam, maar niet van streken, wij veranderen van naam, maar niet van programma. Wij veranderen van naam maar laten geen enkele medestander in de steek." De toespraken werden herhaaldelijk onderbroken door de kreten ,,Eigen volk eerst", ,,België Barst" en ,,Hou Zee".

Op een persconferentie achteraf verklaarde Dewinter dat ,,Eigen volk eerst" niet meer in het nieuwe logo als ondertitel gebruikt wordt. De huidige naam Vlaams Belang dekt volgens hem immers volledig de doelstelling van de partij. Het blijft wel het leitmotiv van de nieuwe partij.

Campagne

In de komende weken zal het Vlaams Belang alle middelen inzetten om de nieuwe partijnaam bekend te maken bij het brede publiek. Zaterdag start een adverentiecampagne in alle Vlaams kranten. Er komen ook affiches en strooifolders. De campagne zal zo'n 40.000 euro kosten.

De website van de partij komt op het adres www.vlaamsbelang.org. De domeinnamen vlaamsbelang.be en vlaams-belang.be werden vroeger al geregistreerd door Jeroen Soenen uit Kortrijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig