Man stak wagen waarschijnlijk zelf in brand
BRUSSEL - De politie heeft zondagochtend in Merchtem in een uitgebrand voertuig de lijken gevonden van zes mensen. Volgens de burgemeester van Merchtem, Eddy De Block, gaat het om de resten van een Congolese man en vijf van zijn kinderen. De omstandigheden van het drama blijven voorlopig onduidelijk. Waarschijnlijk heeft de man zelf de wagen in brand gestoken.
De politie van Ottignies kreeg om 4.30 uur telefoon van een man uit Engeland. Die vertelde dat een vriend uit Molenbeek familiale problemen had en hij het ergste vreesde. De politie van Ottignies verwittigde de politie van de zone Brussel West die op haar beurt de collega's van de zone Asse Merchtem Opwijk Wemmel (AMOW) verwittigde.

Om 4.45 uur kreeg de politie van de zone AMOW dan de oproep van een brandend voertuig in Brussegem, een deelgemeente van Merchtem.

De brandweer kwam ter plaatse en bluste een witte Nissan Primera die op een veldweg stond. De wagen brandde volledig uit. De politie trof zes lijken aan. Het gaat om een man van Congolese origine en zijn vijf kinderen. De kinderen zijn tussen de 4 en de 17 jaar. Naar verluidt zou de man depressief geweest zijn.

Geen buitenstaanders

Er zijn weinig aanwijzingen dat een buitenstaander de autobrand in Merchtem zou hebben aangestoken, zegt Brussels parketmagistraat Karin Carlens vanmiddag. De moeder en de oom van de slachtoffers zijn intussen verhoord. Zij worden niet verdacht.

Ook de doodsoorzaak van de zes dodelijke slachtoffers is niet bekend. Volgens Carlens staat het nog niet vast dat de brand verantwoordelijk is voor de dood van de vader en vijf van zijn kinderen. ,,We weten bijvoorbeeld nog niet of ze al dood waren voor de brand", aldus Carlens.

Nochtans blijft ook de optie van een zevende man open. Eens de brand is aangestoken is het vrijwel onmogelijk om nog in de auto te gaan zitten, aldus een branddeskundige vanmorgen.

In de omgeving werden sporen aangetroffen die wijzen op een zevende persoon. Tijdens de bluswerken aan de auto zagen getuigen zondagochtend een verdacht voertuig met daarin een zwarte man, aldus de burgemeester. Iemand kon de nummerplaat noteren. De politie spoort de man intussen op.

Identificatie

De identificatie van de slachtoffers verloopt intussen erg moeilijk door de hevigheid van de brand. ,,Het ligt, gezien onze andere aanwijzingen, in de lijn van de verwachtingen dat het om de Congolese vader en zijn kinderen gaat."

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig