WASHINGTON - De Amerikaanse minister van onderwijs, de 71-jarige Rod Paige, zal eerlang zijn ontslag aanbieden, zo meldt zaterdag de krant New York Times.
Paige, afkomstig uit de voormalige segregationistische staat Alabama (volgens de Los Angeles Times was dat Mississipi), was de eerste Afro-Amerikaan uit de geschiedenis van de VS die het tot onderwijsminister schopte.

Mocht Paige inderdaad zijn ontslag indienen, dan wordt hij de derde minister die ontslag neemt uit de regering-Bush sedert diens herverkiezing begin november. Eerder boden al minister van justitie John Ashcroft en minister van handel Donald Evans hun ontslag aan.

Als opvolger van Paige wordt vooral getipt op Margaret Spellings, de huidige presidentiële raadgeefster inzake binnenlandse politiek. Zij werkte reeds samen met Bush toen die nog gouverneur van Texas was en zorgde daar voor de "succesvolle" hervorming van het schoolwezen. Achteraf bleek veel van dat succes het resultaat van zeer betwist(bar)e statistieken.

Paige bevond zich begin dit jaar in het oog van de storm madat hij de belangrijkste lerarenvakbond, de NEA, als een "terreurorganisatie" had bestempeld. De 2,7 miljoen leden tellende NEA had zich immers gekant tegen het No Child Left Behind-programma, een troetelkind van president Bush dat, in theorie, de scholen hoge criteria oplegt op straffe van het intrekken van de subsidiekranen. Hoewel Bush het programma hoog in het vaandel houdt, kampte het met een dusdanig gebrek aan financiële middelen dat critici het tot Leave Children Behind omdoopten. Het programma legde bovendien eenzijdig de nadruk op het slagen in eenheidstests, ten koste van algemene vorming.

Paige verontschuldigde zich achteraf bij het lerarenkorps, maar niet bij de vakbond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig