PARIJS - Negentien ploegen kregen zaterdag een "voorlopig gunstig advies" voor een Pro Tour-licentie van de Licentiecommissie van de Internationale Wielerunie (UCI). De Zwitserse ploeg Phonak, de laatste maanden geteisterd door drie dopinggevallen, wordt niet geselecteerd voor de Pro Tour, het nieuwe circuit voor de belangrijkste wielerploegen, dat volgend jaar van start gaat.
De voorlaatste fase voor de definitieve selectie begin december leverde voor negentien wielerploegen een "voorlopig gunstig advies" op. Van de twintig kandidaten is Phonak de enige formatie die uit de boot viel.

Reden hiervoor zijn de drie recente positieve dopingcontroles van Phonakrenners: in augustus voor de Zwitserse ex-wereldkampioen Oscar Camenzind, in oktober voor de Amerikaan Tyler Hamilton, olympisch kampioen tijdrijden, en Santiago Perez, tweede in de Vuelta.

Camenzind, die het gebruik van EPO toegaf, werd ontslagen door de Zwitserse formatie. Hamilton en Perez, beide verdacht van bloeddoping, ontkennen dopinggebruik en genieten voorlopig nog de steun van hun werkgever.

Phonak, de enige Zwitserse ploeg op het hoogste niveau, rest nog de mogelijkheid hun zaak te bepleiten bij de Licentiecommissie voor de officiële bekendmaking van de definitieve selectie voor de Pro Tour op 22 november.

 De 19 ploegen voor de UCI ProTour:
   Duitsland: Gerolsteiner, T-Mobile
   België: Davitamon-Lotto, Quick.Step
   Denemarken: CSC
   Spanje: Illes Balears, Euskaltel, Liberty, Saunier-Duval
   Verenigde Staten: Discovery Channel
   Frankrijk: Bouygues Telecom, Cofidis, Crédit Agricole, fdjeux.com
   Italië: Fassa Bortolo, Liquigas, Lampre-Caffitta, Domina Vacanze
   Nederland: Rabobank

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig