WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn niet van plan Iran binnen te vallen om aldus een regimewijziging tot stand te brengen. Dat bevestigt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in een interview met nieuwszender CNBC, dat zondag zal worden uitgezonden.
We zijn niet van plan Iran binnen te vallen", aldus Powell, volgens het afschrift van de uitzending dat The Wall Street Journal Report zaterdag heeft gepubliceerd. Hij zei dit na vragen over de 140.000 soldaten die in buurland Irak aanwezig zijn.

"Wij hebben geen plan om een regimewijziging (in Iran) tot stand te brengen. Onze politiek is: geen regimewijziging" in Iran. Hij voegde evenwel toe dat "wij dit regime niet goedkeuren." "Het is aan het Iraanse volk om te beslissen over zijn toekomst en over de wijze waarop het geregeerd zal worden", aldus Powell.

De VS willen bereiken dat Iran zijn atoomambities laat varen en zijn steun aan "terroristische organisaties" stopzet, aldus nog Powell.

Het tijdschrift Newsweek meldde in september dat de "haviken" binnen de regering-Bush aandrongen op een regimewijziging in Teheran, zo nodig via clandestiene operaties of geweld.

Irans hoogste geestelijke leider, ayatollah Ali Chamenei, beschuldigt de regering-Bush ervan, een "onverklaarde oorlog" te voeren tegen de Islam. Chamenei zei dit tijdens een preek zondag in Teheran ter gelegenheid van het einde van de vastenperiode ramadan.

"De misdaden in Palestina en Irak tegen onderdrukte moslims bewijzen dat de VS een onverklaarde oorlog tegen de Islam zijn begonnen", zei Chamenei. De VS-regering is "de grootste vijand ter wereld van de moslims, maar overal waar de moslims worden aangevallen is er ook moslim-verzet", aldus de geestelijke opvolger van ayatollah Ruhollah Chomeini.

Sedert een kwarteeuw zijn alle diplomatieke relaties tussen Teheran en de VS verbroken. Beide partijen bescrijven elkaar in religieus-fundamentalistische termen als de 'Grote Satan' of het 'Rijk van het Kwaad'. Washington hamert er bovendien op dat Iran het "internationaal terrorisme" steunt en (de sinds 'Irak' beruchte) massavernietigingswapens produceert.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig