Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) vindt dat de eenmalige begrotingsoperaties door de huidige kredietcrisis te verdedigen zijn. 'Je kan geen conjuncturele, eenmalige inzinking opvangen door structurele maatregelen', zei hij dinsdag tijdens een perslunch naar aanleiding van de opening van het parlementaire jaar.
'In de huidige omstandigheden is het niet meer dan normaal dat er taboes sneuvelen', zei Van Rompuy. Volgens de kamervoorzitter en gewezen begrotingsminister kost de kredietcrisis zowat 4,5 miljard euro.

Van Rompuy is het wel niet eens met de stelling van sommigen dat een tekort op de begroting de economie een duw in de rug zou geven. 'Een deficit zorgt ervoor dat mensen meer sparen omdat het publiek dit ervaart als een uitgestelde inlevering', meent hij. 'Zeggen dat een deficit de economie ondersteunt, is zwaar overdreven', zegt hij.

Volgens de kamervoorzitter zijn er sinds de financiële crisis van de jaren 30 gelukkig een aantal lessen getrokken: de euro voorkomt dat landen tegen elkaar 'devalueren', nu is er ook geen sprake van handelsprotectionisme en na de jaren 30 werden er maatregelen genomen, zoals de oprichting van een toezichtsorgaan voor de banken.

Toch heeft het huidige financiële systeem nog gebreken, zegt Van Rompuy. De financiële bedrijven werken door de driemaandelijkse winstcijfers op een zeer korte termijn, terwijl het net die bedrijven zijn die de politeke korte termijndenken verwijten.