'Geen geheim akkoord over Vlaamse bijdrage'
Foto: belga
Vlaams minister-president Kris Peeters ontkent dat CD&V en Open VLD het op een akkoord hebben gegooid om de Vlaamse bijdrage voor de federale begroting na de verkiezingen van 2009 goed te keuren, zoals SP.A-fractieleider in het Vlaams parlement Ludo Sannen suggereert. 'Ik heb in elk geval geen akkoord gesloten', zegt hij.
Peeters herhaalt dat de Vlaamse regering bereid is om een aantal uitgaven van de federale overheid over te nemen die aansluiten bij Vlaamse bevoegdheden. Het gaat dan bijvoorbeeld over uitgaven voor gezondheidszorg, rationeel energieverbruik of wetenschapsbeleid. Volgens Peeters kan de federale overheid tot 300 miljoen euro besparen.

De federale regering heeft in de begroting al een bedrag van 800 miljoen ingeschreven waarvoor de gewesten moeten instaan. Voor Vlaanderen gaat het om 500 miljoen euro. SP.A-fractieleider in het Vlaams parlement Ludo Sannen vraagt zich daarom af of er tussen Open VLD en CD&V een 'geheim akkoord' is om die Vlaamse bijdrage na de verkiezingen van juni 2009 toch goed te keuren.

Minister-president Peeters ontkent dit. 'Ik vind het lichtzinnig om daar op die manier over te spreken', zegt hij.