De Wever kan leven met gefaseerde staatshervorming
Volgens de N-VA voorzitter maakt de krant Le Soir zich schuldig aan racisme tegenover de Vlamingen.
N-VA-voorzitter Bart De Wever kan leven met een gefaseerde staatshervorming, maar voor 2009 "moet er een vis in de pan liggen". Dat verklaarde hij zondag in De Zevende Dag (Eén). Hij erkende dat er een prijs voor de splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde zal moeten betaald worden, "maar we zijn niet bereid te betalen wat de Franstaligen willen".
De oranje-blauwe partijen starten dinsdag de onderhandelingen over het communautaire. Voor De Wever staat de teller nog op nul zoals op 11 juni. Dus moet er eerst via bilaterale gesprekken gekeken worden of er iets gebouwd kan worden. Dat men nu start met communautaire luik, heeft alles te maken met de bespreking van de wetsvoorstellen over BHV in de Kamer.

Voor de N-VA-voorzitter is het kiezen tussen een onderhandelde oplossing of een stemming in de Kamer met een crisis van zes maanden tot gevolg. "Als de onderhandelingen mislukken, weten de Franstaligen dat de splitsing kwaadschiks zal gebeuren", aldus De Wever die nog benadrukte dat er geen akkoord bestaat over de opschorting van de werkzaamheden in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De splitsing van BHV zal hard zijn voor MR en FDF en ze zullen volgens De Wever "een grote lepel suiker nodig hebben om dat door te slikken". De N-VA is bereid die lepel te geven.

De Wever stelde dat hij kan leven met het idee van een staatshervorming in fasen. Oranje-blauw beschikt immers niet over een tweederdemeerderheid. Hij wees er op dat de Sint-Michiels- en Lambermontakkoorden afgesloten werden met een regeringscoalitie die niet over een tweederdemeerderheid beschikte. Maar voor de N-VA moet er voor 2009 - wanneer er regionale verkiezingen zijn - "een vis in de pan liggen". En die vis moet volgens De Wever nog eerst uit de zee gehaald worden.

Bart De Wever erkende dat er binnen de N-VA ongerustheid bestaat over de coalitieonderhandelingen. Maar in een centrumrechtse coalitie kan er heel wat gerealiseerd worden op juridisch (jeugdsanctierecht, herziening wet-Lejeune, ...) en op economisch vlak wat met de socialisten niet mogelijk zou zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in