BRUSSEL - De Staatsveiligheid geeft toe dat ze zich heeft vergist in de zaak-Soetkin Collier, de zangeres van Urban Trad. Dat blijkt uit het rapport van het Comité I dat de inlichtingendiensten controleert. Collier is verheugd over de toegeving.

Dat staat te lezen in de krant Het Laatste Nieuws. De zangeres mocht dit jaar niet mee naar het Eurosongfestival nadat de Staatsveiligheid haar ,,extreem-rechtse verleden" had aangekaart bij verschillende ministers. De Franstalige minister van Cultuur, bevoegd voor de RTBF, verbood Soetkin deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival.

De verspreide informatie noemt het Comité I nu ,,ongenuanceerd, ongecontroleerd en verouderd". Het rapport van het Comité I is ronduit vernietigend voor het optreden van de Staatsveiligheid in dit dossier. ,,Er was geen enkele aanleiding om ministers te verwittigen over het extreem-rechtse verleden van Collier. De vrouw vormde geen enkele bedreiging voor de Belgisch staat of de democratie. En als men al een minister wou verwittigen, dan had men de nodige nuances in het rapport moeten aanbrengen. Men had moeten benadrukken dat Collier de laatste vijf jaar niet meer opdook bij nationalistische en extreem-rechtse verenigingen'', aldus het rapport.

Collier tevreden

Soetkin Collier is blij dat de Staatsveiligheid toegeeft dat ze een vergissing heeft begaan. Ze betreurt wel dat ze het nieuws via de media moest vernemen. Collier overlegt de komende weken met haar advocaat over verdere stappen, maar hoopt vooral verder te kunnen zingen zonder die smet van een zwart verleden te moeten meedragen.

De zangeres wil wel dat ook in het buitenland wordt bekendgemaakt dat Staatsveiligheid zich vergist heeft: ,,De beschuldigingen aan de vooravond van het Eurosongfestival haalden ook het nieuws in het buitenland, maar het nieuws dat men fout zat, niet.'' Ze wil dat de Staatsveiligheid de kwestie rechtzet in enkele buitenlandse kranten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in