CD&V: 'Voorwaarden aan uitbreiding rol verkenner'
BRUSSEL - De oranje-blauwe partijen zijn het enkele dagen geleden al eens geraakt over een uitbreiding van de rol van de koninklijke verkenner Herman Van Rompuy. CD&V koppelt hier wel duidelijke voorwaarden aan: Van Rompuy is en blijft verkenner en voert geen onderhandelingen.
De politieke pers focust vrijdag op de vraag van de Franstaligen om de rol van de verkenner uit te breiden en ook te praten over sociaaleconomische dossiers, justitie en begroting. Zowel Open VLD als CD&V zeggen zich daar te kunnen in vinden.

Naar verluidt groeide deze week bij de rooms-blauwe partijen al een consensus om met de verkenner over meer dan alleen maar institutionele dossiers en Brussel-Halle-Vilvoorde te spreken. Dat wordt bij zowat alle partijen bevestigd.

De verkenner spreekt

'Als de oranje-blauwe partijen en de koninklijke verkenner ook willen praten over andere dan communautaire dossiers, is dat perfect mogelijk zonder een uitbreiding van Herman Van Rompuys rol.' Dat liet de koninklijke verkenner vrijdag via zijn woordvoerder weten.

'De opdracht van de verkenner is het deblokkeren van de formatiegesprekken en die opdracht is niet beperkt in tijd noch in thema’s. De verkenner mag dus alle stappen zetten waarvan hij denkt dat ze nodig zijn om de formatie te deblokkeren', stelt woordvoerder Tom Monballiu.

Indien de roomsblauwe partijen het ook over sociaaleconomische dossiers willen hebben, kan dat dus, luidt het.

'Praten, maar onder voorwaarden'

CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen stelde vrijdag dat zijn partij open staat voor dergelijke voorstellen. De Vlaamse christendemocraten zijn dus bereid om samen met Van Rompuy over andere dan communautaire thema's te praten, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden.

Het moet voor de CD&V vooreerst duidelijk zijn dat dé opdracht van de verkenner het deblokkeren van de formatiegesprekken is. En die zijn vastgelopen door communautaire dossiers. Die opnieuw op gang trekken, moet dus de hoofdopdracht blijven, luidt het.

Leterme blijft kandidaat-premier

Daarnaast laat Vandeurzen duidelijk verstaan dat Yves Leterme de kandidaat-premier is. 'Van Rompuy is en blijft verkenner en is dus geen formateur en onderhandelt niet'.

Eensgezindheid bij liberalen

Ook Open VLD stelde dat het geen slechte zaak zou zijn om de opdracht van Van Rompuy uit te breiden. Bij de MR viel een gelijkaardig geluid te horen. 'Wij vragen niets, maar indien dit toelaat om het eens te raken over bepaalde dingen gaan wij ons daar zeker niet tegen kanten. Tot nu toe werkt de formule goed. Indien de koning vindt dat de opdracht van de verkenner beter zou worden uitgebreid, waarom niet?', luidt het bij de Franstalige liberalen.

Wanneer Van Rompuy voor de derde keer bij de koning gaat, staat nog niet vast. Dit weekend gebeurt dat alvast nog niet.