Open VLD: 'geen kwaad om ook andere thema's aan te snijden'
BRUSSEL - Het zou voor Open VLD geen slechte zaak zijn mocht koninklijk verkenner Herman Van Rompuy ook al praten over de socio-economische thema's of over justitie en veiligheid.
Eerder vroegen ook MR en CDH al naar onderhandelingen over de begroting, sociaal-economische dossiers en justitie onderhandelen onder de hoede van Herman Van Rompuy. Open VLD benadrukt echter dat het niet de bedoeling is van de Vlaamse liberalen om het latere premierschap van Yves Leterme te ondermijnen.

'Het is uiteraard aan de verkenner om te zien hoe hij zijn agenda invult. Maar het zou voor ons geen kwaad kunnen ook al te praten over de socio-economische uitdagingen en thema's als justitie en veiligheid', stelt de woordvoerder van partijvoorzitter Bart Somers.

De gesprekken over Brussel Halle Vilvoorde en het communautaire zijn begonnen, maar nemen veel meer tijd in beslag dan gedacht. De onderhandelingen zijn evenwel geen full-time bezigheid, aldus Open VLD, vandaar de suggestie om 'niet met de vingers te zitten draaien' maar 'de resterende tijd nuttig te gebruiken'.

'Geen ondermijning van Leterme'

Het is er Open VLD 'absoluut niet om te doen' het eventuele premierschap van Yves Leterme aan te tasten. 'Het zou gewoon geen slechte zaak zijn om over die thema's stappen vooruit te zetten', aldus Open VLD.

De partij wijst er daarbij op dat er over die andere onderwerpen nog veel werk aan de winkel is. 'Diegenen die denken dat er op 1-2-3 een akkoord zal zijn, vergissen zich'. Eerder bracht Bart Somers in een interview al dezelfde boodschap: 'Voor 9 oktober is er zeker geen regering', aldus Somers.