Kris Peeters wil 'coherente federale staat'
Kris Peeters, Vlaams minister-president, zal morgen aanwezig zijn op de Waalse feesten.
BRUSSEL - In een interview met La Libre Belgique pleit Vlaams minister-president Kris Peeters voor een coherente federale staat. Peeters zegt zaterdag aanwezig te zullen zijn op de Waalse feesten, om 'foute percepties aan beide zijden recht te zetten'.
Peeters zegt voorstander te zijn van een coherent federaal niveau en gebruikt de metafoor van de muur die dreigt ineen te storten als er teveel stenen worden opgestapeld. Hij zegt evenwel dat het momenteel wat delicaat is om vanuit regionaal niveau een lijst op te stellen van competenties die federaal moeten blijven. 'Dat zou het overleg kunnen verstoren', zegt hij.

Contact met Wallonië herstellen

Peeters bevestigt aanwezig te zullen zijn op de Waalse feesten. Hij wil misvattingen rechtzetten. Peeters verwijst naar het idee van een gesloten, niet solidair Vlaanderen, rijken die niets willen delen. Maar het beeld van een weinig dynamisch Wallonië, zonder ondernemingszin is eveneens fout, zo zegt hij.

Peeters zegt nog de contacten met het Waalse gewest te willen versterken, idem voor Brussel en de Franstalige gemeenschap.