CANCUN - De voorzitter van de algemene raad van de WTO, Carlos Perez del Castillo, heeft in het Mexicaanse Cancun een ontwerpverklaring voorgesteld voor een hervorming van de landbouwsteun. Het compromis, gebaseerd op bevindingen van de verschillende werkgroepen, voorziet in een aanzienlijke verlaging van de landbouwsteun. Voor bepaalde landbouwproducten zouden de exportsubsidies afgeschaft worden.
De exportsteun wordt afgeschaft voor bepaalde producten die belangrijk zijn voor de ontwikkelingslanden. Een termijn daarvoor is niet in het voorstel opgenomen maar moet onderhandeld worden. Ook de lijst van die producten moet nog opgesteld worden.

Voor een reeks andere landbouwproducten moet de steun omlaag. ,,Alle ontwikkelde landen zullen de steun verminderen'', luidt het in de tekst.

De ontwerpverklaring pleit ook voor een betere toegang tot de wereldmarkt ,,voor iedereen en in het bijzonder de ontwikkelingslanden''. Daarvoor moeten de douanerechten verminderd worden.

Zondagavond zou de WTO-top in Cancun normaal moeten afgelopen zijn. Maar verschillende delegaties sluiten verlengingen tot maandag niet uit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig