STOCKHOLM - Zo'n 7,1 miljoen Zweden hebben zich vandaag in een referendum uitgesproken over de invoering van de euro. De eerste prognoses wijzen op een overwinning van de tegenstanders. De Zweedse openbare tv-omroep maakte de resultaten van een eerste exit-poll bekend en daaruit bleek dat de nee-stemmen het halen met 51,8 procent. Slechts 46,2 was voor en ongeveer 2 procent van de stemmen was blanco of ongeldig. Naarmate er meer resultaten bekend geraken, lijkt het verschil tussen ja- en neestemmen nog op te lopen.

Het referendum werd overschaduwd door de dood van de Zweedes minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh. Zij werd woensdag in een winkel in Stockholm neergestoken en overleed nadien aan haar verwondingen.

Hoewel de opiniepeilingen tijdens de campagne voor het referendum al lieten uitschijnen dat het merendeel van de Zweden tegen zou stemmen, was een overwinning van de ja-stemmers niet uit te sluiten. Lindh was een fervent verdediger van de Europese munt en haar gewelddadige dood zou een aantal eurosceptici kunnen overhalen om toch voor de invoering van de euro te stemmen.

Na haar dood werd het overwicht van de tegenstanders in de peilingen kleiner. Eén peiling voorspelde zelfs een nipte overwinning van de voorstanders.

De stembureaus, die zondagmorgen om 8 uur opengingen, sloten om 20 uur. Het definitieve resultaat zou om 21.30 uur bekend zijn.

  • De Zweedse krant Expressen houdt op haar site de laatste evolutie van de resultaten bij. Meer op www.expressen.se
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig