NEW YORK - Irak is niet van plan de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties weer toe te laten zonder dat andere kwesties zijn opgelost. Dit ondanks de dreiging van een Amerikaanse militaire aanval, zei de Iraakse minister Sabri van Buitenlandse Zaken zaterdag in New York.
,,De inspecteurskwestie maakt deel uit van de resoluties van de Veiligheidsraad en wij eisen dat alle resoluties worden nageleefd. De resoluties behelzen ook andere onderwerpen, niet alleen de terugkeer van de inspecteurs'', aldus de minister. Hij ontkende dat zijn land voorwaarden stelt aan de terugkeer van de wapeninspecteurs.

,,Wie er één kwestie uitpikt en de andere negeert is degene die voorwaarden stelt.'' Sabri zei dat hij doelde op resoluties over ,,stabiliteit en eerbied voor de soevereiniteit, het stopzetten van de agressie door Britse en Amerikaanse vliegtuigen tegen de Iraakse bevolking en een eind aan de sancties die honderdduizenden Irakezen het leven kosten''.

Rusland

Rusland zet pas zijn handtekening onder een 60 miljard dollar omvattend economisch samenwerkingsakkoord met Irak als dat land weer wapeninspecteurs van de Verenigde Naties toelaat. Dat heeft een Russische functionaris zaterdag aan het persbureau Interfax verteld.