NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties begint volgende week aan de uitwerking van een nieuwe resolutie over Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vrijdag in New York aangekondigd na overleg met collega's en andere politieke vertegenwoordigers van alle leden van de Veiligheidsraad.
Een ding staat vast: in de volgende resolutie moet ook een termijn bepaald worden", zei Powell. Komende week neemt de Amerikaanse VN-ambassadeur John Negroponte de leiding over. Hij gaat samen met de afgevaardigden van de andere veertien leden van de Veiligheidsraad een ontwerp-resolutie voorbereiden.

De verschillende Europese ministers van Buitenlandse Zaken hadden eerder gezegd dat ze duidelijke termijnen willen voor Irak. Het regime in Irak mag niet nog meer uitstel krijgen voor de terugkeer van de VN-wapeninspecteurs, oordeelde Europa. In de nieuwe resolutie zouden ook alle Iraakse overtredingen tegen vorige VN-resoluties worden opgenomen. Bovendien zullen er aan nieuwe overtredingen van de termijn ook sancties worden verbonden.

Russische druk

Ondertussen zet ook Rusland meer druk op Irak. De Russen zullen pas een economisch akkoord ondertekenen van miljard dollar als Irak weer wapeninspecteurs toelaat op zijn grondgebied. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei vrijdag op de algemene vergadering van de Verenigde Naties al dat Irak absoluut de resoluties van de VN-Veiligheidsraad moet respecteren. Toch benadrukte Rusland ook dat alle mogelijkheden om de kwestie politiek te regelen "verre van uitgeput" waren.

De Amerikaanse president George Bush zei zaterdag dan weer dat Irak te veel de resoluties had geschonden. "Het is tijd om ons met het probleem bezig te houden", zei Bush in Camp David, zijn residentie ten noorden van Washington. Hij ontving er zaterdag de Italiaanse president Silvio Berlusconi.

Bush zei opnieuw dat de Iraakse president Saddam Hoessein 16 maal de bevelen van de VN naast zich neer heeft gelegd. "Niet één keer. Niet twee keer. Maar zestien keer", benadrukte Bush. "Hij heeft de VN uitgedaagd. De Verenigde Naties hebben gezegd wat hij moest doen na de Golfoorlog, wat de wereld van hem verwachtte. Maar hij heeft 16 maal niet geluisterd. Ofwel neemt de VN haar verantwoordelijkheid als organisatie die de vrede bewaart, ofwel verliest ze haar bestaansrecht".

Amerikaans parlementslid op bezoek in Irak

Het Amerikaanse democratische parlementslid Nick Rahall is op weg naar Bagdad. Hij hoopt de Iraakse president Saddam Hoessein te kunnen ontmoeten.

"Ik denk dat men de retoriek een toontje moet verlagen en dat men vredelievende doeleinden moet nastreven.", aldus Rahall. "De Verenigde Naties "moeten meer actief zijn en zij moeten meer inspanningen doen om de huidige impasse tussen Irak en de VS op te lossen.Maar de (Amerikaanse) president (George W. Bush), blijft jammer genoeg oorlogstaal spreken", besloot Rahall.