Huis verkopen heeft een prijskaartje
Foto: rr
Als je je huis wil verkopen, moet je aan een aantal informatieverplichtingen voldoen voor de kandidaat-koper. De totale kostprijs van de verschillende attesten kan oplopen tot 500 euro, meldt de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB).
Bodemattest, elektriciteitsattest, energieprestatiecertificaat, kadastrale gegevens... De lijst van verplichtingen tegenover de kandidaat-koper en het opmaken van een verkoopsdossier wordt alsmaar complexer.

Daarnaast is er ook nog de bijzondere informatieplicht voor verkoopspubliciteit. Eender wie reclame wil maken voor een woning die te koop staat - dus zowel vastgoedmakelaars als notarissen en particulieren - moet verplicht een aantal zaken opnemen.

Is er een stedenbouwkundige vergunning? Welke is de stedenbouwkundige bestemming? Zijn er verkooprechten van toepassing? Is er een verkavelingsvergunning? Als deze informatie ontbreekt op de publiciteit, riskeert de verkoper boetes tot 400.000 euro.

Deze plicht is echter niet in elke gemeente van kracht en de kostprijs voor de informatie ligt ook niet overal even hoog. De gemeentes waar de plicht geldt, verschijnen elke drie maanden in het Staatsblad.

Uit een rondvraag van het CIB blijkt dat er grote prijsverschillen tussen de verschillende gemeenten zijn. De prijzen voor bepaalde gegevens variëren van 25 tot 100 euro, aldus de CIB. De confederatie wil meer uniformiteit in de tarieven.