Grootste kerkhof uit stenen tijdperk in Sahara ontdekt
Foto: epa
WASHINGTON - Amerikaanse archeologen hebben de grootste begraafplaats uit het stenen tijdperk in de Sahara blootgelegd, die dateert van voor het gebied een woestijn werd. Dat kondigden de wetenschappers aan.
De archeologische site werd Gobero genoemd en is zo'n 10.000 jaar oud. Er liggen menselijke en dierlijke skeletten, waaronder zoetwatervissen en grote krokodillen. Gobero ligt in het centraal gedeelte van de Sahara in Niger in de Ténéré-woestijn, volgens de Touaregnomaden de 'woestijn der woestijnen'.

De ontdekking werd gedaan door Paul Sereno, paleontoloog van de universiteit van Chicago terwijl hij met zijn ploeg aan het werken was op de site, waar nogal wat fossielen van dinosaurussen liggen.

Hij vond op die plaats het skelet terug van de Sarcosuchus imperator, een van de grootste krokodillen ter wereld die nu uitgestorven is. In de prehistorie, zo'n 110 miljoen jaar geleden, zwom het nog rond in de Afrikaanse rivieren. De paleontoloog slaagde er ook in om een Nigersaurus terug te vinden, een herbivoor met sterke kaken en vijfhonderd tanden, die leefde in dezelfde periode.

De ontdekking van het kerkhof van Gobero getuigde ook van het vroegere bestaan van twee verschillende menselijke soorten. Terwijl de wetenschappers op de site bezig waren zagen ze tientallen fossielen van menselijke beenderen die aan de oppervlakte kwamen dankzij de warme Saharawind.

In de eerste plaats merkten ze een kaak op waarin praktisch nog alle tanden stonden. Er was ook het skelet van een hand die uit het zand kwam en waarvan nog alle beentjes intact waren. Buiten menselijke en dierlijke beenderen konden de wetenschappers ook harpoenpunten zien, stenen werktuigen en kleine doorboorde objecten die bedoeld waren om sierraden mee te maken.

De site was onaangeroerd en werd nog nooit bezocht volgens de wetenschappers. In het magazine National Geographic staat er in september een artikel over de ontdekking.