<b>REACTIES. </b> Milquet: 'Regimecrisis vermijden'
Foto: Photo News
Joëlle Milquet (CDH) betreurt dat premier Leterme zijn ontslag heeft aangeboden bij de koning en waarschuwt dat 'een regimecrisis' vermeden moet worden.
Het CDH is bereid om alles in het werk te stellen om het land tot minstens in 2009 uit de impasse te helpen. Wat er ook gebeurt, het land moet worden bestuurd op sociaal-economisch vlak, verklaarde partijvoorzitster Joëlle Milquet dinsdag na afloop van het partijbestuur van de Franstalige humanisten.

Milquet voegde er aan toe 'dat iedereen met verantwoordelijkheidszin in het noorden en zuiden van het land moet zeggen dat dit een prioriteit moet zijn'. Het is volgens haar ook nooit de bedoeling van de Franstaligen geweest om wat dan ook in de koelkast te stoppen.'

Daarmee reageerde ze op beschuldigingen aan Vlaamse kant als zouden de Franstaligen niets liever gewild hebben dan de bevriezing van de onderhandelingen over de staatshervorming.

De CDH-voorzitster vraagt zich ook af of het niet aangewezen is het beleid van de regering op socio-economisch vlak los te koppelen van een groot institutioneel debat.

Ze benadrukte dat de komende dagen de partijbelangen en verkiezingseisen geen voorrang mogen krijgen op de 'eisen van de staat'. Milquet weigerde zich uit te spreken over de situatie binnen het kartel CD&V/N-VA.

Maandagavond zei Milquet wel 'de plotse beslissing van Yves Leterme' te betreuren. 'Vooral omdat de regering net belangrijke sociaal-economische beslissingen voor de burgers had genomen.'