Koning zet confederale stap
Foto: belga
Koning Albert II houdt nog steeds in beraad of hij het ontslag van premier Leterme aanvaardt. De koning pleegde vandaag overleg met senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) en de leiders van de deelstaatregeringen. Morgen mogen de partijvoorzitters op de koffie.
Armand De Decker werd om 15 uur ontvangen door de koning, voor een onderhoud dat drie kwartier duurde. Daarna richtte Albert II zich tot de leiders van de deelstaten: Vlaams minister-president Kris Peeters, zijn Waalse collega Rudy Demotte en de Brusselse tegenhanger Charles Picqué. Vanavond kwam ook de leider van de Duitstalige regering, Karl-Heinz Lambertz, aan de beurt.

Het is de eerste keer dat de koning de minister-presidenten van de regio's uitnodigt om uit een federale crisis te geraken. Samen met hen zoekt de koning naar een antwoord op de vraag die het land gijzelt: wat nu?

Stap naar confederalisme?

Zeer opmerkelijk is ook dat hij hen raadpleegt nog voor hij de voorzitters van de meerderheidspartijen heeft gesproken. Dat zou er kunnen op wijzen dat de koning iets voelt voor een grotere rol voor de regio's.

De bedoeling is dat ze zich samen beraden over de beste manier om uit de crisis te geraken.

Volgende stappen

Veel opties heeft de koning niet. Hij kan het ontslag van de premier weigeren, al wordt dat weinig waarschijnlijk geacht. Hij kan ook een nieuwe formateur of informateur aanstellen. Eén naam wordt in dat verband luidop gefluisterd: die van vice-premier Didier Reynders (MR). Die kan die opdracht natuurlijk ook gewoon weigeren.

Vandaag houdt Reynders de boot in elk geval nog af. Hij pleit voor een tijdelijke socio-economische regering, mét Yves Leterme als premier.

Een andere optie is Guy Verhofstadt nog een keer aanstellen als formateur, een opdracht die hij eerder met succes afwerkte.

Nieuwe verkiezingen kunnen er enkel komen als ook het parlement ontbonden wordt, wat vooralsnog niet gebeurd is.

'Leterme kon niet meer verder' De gesprekken die koning Albert momenteel voert, zullen nog enkele dagen duren, mogelijk tot het einde van de week. Dat zegt Mark Van den Wijngaert, professor Politieke Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Brussel en kenner van het koningshuis.

Dat de vorst op basis van zijn gesprekken het ontslag van premier Leterme niet zou aanvaarden, lijkt Van den Wijngaert onwaarschijnlijk. 'Als ik de verklaring van Leterme lees, waarin hij zegt dat 'het overlegmodel op louter federaal niveau zijn limieten heeft bereikt', dan versta ik dat Leterme eigenlijk bedoelt: 'Ik kan niet meer verder'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in