,,Illegaal downloaden verhinder je niet door filters''
BRUSSEL - Het plaatsen van filters, zoals auteursrechtenvereniging Sabam eist in de strijd tegen muziekpiraterij, jaagt de internetsector op kosten die niet doeltreffend zijn. Dat stelt de vereniging van internetproviders ISPA (Internet Service Providers Association).
,,Een dergelijke maatregel is door de gebruikers makkelijk te omzeilen. Bovendien is zo'n filtering zeer duur wat betekent dat iedereen zal moeten meebetalen, ook wie niet illegaal downloadt'', legt Wim Roggeman van ISPA uit.

,,We zijn natuurlijk niet tegen de strijd tegen internetpiraterij maar er bestaan andere technieken om de muzieksector te beschermen. Wij zijn als internetprovidersector bereid om te helpen maar gaan niet pro-actief de informatie-uitwisseling controleren'', aldus ISPA-woordvoerder Wim Roggeman.

De ISPA-woordvoerder wijst erop dat Sabam al heel wat auteursrechten int en dat het aan de muziekindustrie is om de rechten te beschermen en niet aan de internetproviders. ,,Wij fungeren enkel als transportnetwerk en kunnen geen politieagent spelen over wat over het netwerk passeert'', besluit Wim Roggeman.